© Paul Hermans
ABDIJ MARIëNLOF
BORGLOON • ABDIJ MARIËNLOF COLEN
Dit vroegere kruisherenklooster werd uitgebouwd vanaf 1438 onder impuls van Maria van Colen, dochter van de graaf van Loon. Vandaag vormen het klooster, de kerk en de boerderij een gesloten complex uit de 16de-18de eeuw. Het Klooster is in het bezit van buitengewoon waardevolle kunstvoorwerpen waaronder het oudste schilderwerk op doek in de Nederlanden.
De kerk dan, heeft overwegend rococomeubilair, met een eiken koorgestoelte en een hoogaltaar met schilderijen van de Luikse schilder M. Aubé. De sacristie is in rococostijl uitgewerkt en omvat houtsnijwerk, het schrijn van Sint-Odilia uit 1292 - de oudste paneelschildering in de Nederlanden -, de stoel van Sint-Lutgard en schilderwerk van M. Aubé.

Toegangsprijs individueel: 1, 25 | groepen na afspraak: 1

FRUITSITE COLEN
In een zijgebouw op het binnenplein van de Abdij Colen staan een aantal panelen opgesteld die de ganse geschiedenis van de fruitteelt uit Haspengouw weergeven aan de hand van foto's en teksten. Daarbij kan de bezoeker eveneens de nevenactiviteiten aangaande fruit bezichtigen en ook de moderne fruitteelt met al haar facetten. Uiteraard zijn er ook een groot aantal relicten uit het verleden te zien, waaronder de oudste sorteermachine uit Europa en de oudste veilingklok van België. Een hedendaagse moderne presentatie aan de hand van interactieve media maakt het mogelijk uitgebreide informatie op te vragen. De uitleg is ook bedoeld voor het jonge publiek.

De bezoeker krijgt de gelegenheid tot aankoop van een aantal originele streekproducten zoals : Stroop van de streek, Haspengouwse wijn, Loonse Appeljenever, aardbeienjenever, appelsap.

Open: alle dagen van 13u00 tot 17u00 ook tijdens de weekends.
Maandag sluitingsdag. Paaszondag gesloten.
Groepen via alle VVV's van Zuid-Limburg.
Inkom : 1
Open van 1 april t/m 30 september.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Openingsuren :
MA
DI
WO
DO
VR
ZA
ZO

open zo van 15:00 tot 17:00, di, woe, do, vrij, za van 14:00 tot 17:00
Abdij Mariënlof
Colenstraat 1
3840 Borgloon
breng me hierheen