ABDIJ VAN VLIERBEEK
KESSEL-LO • Deze abdij werd volledig verwoest in 1572. De heropbouw gebeurde in twee campagnes: tussen 1642 en 1730 waren de kerk, het hoofdgebouw, het kloosterpand en aanhorigheden aan de beurt. De tweede campagne, aangevat in 1776 met de kerk, het abts- en het gastenkwartier naar ontwerp van L.B. Dewez, werd onderbroken toen de abdij in 1797 opgeheven werd.

De kerk, parochiekerk sinds 1829, werd in 1956 gerestaureerd onder leiding van R. Lemaire. Deze classicistische abdijkerk uit zandsteen is een combinatie van een centrale bouw met een blinde koepel en zijkapellen, en een lange bouw, met name een smal monnikenkoor dat aanleunt tegen de vierkante, vrijstaande oosttoren (59 meter hoog). Haar sober interieur wordt onder meer opgeluisterd door biechtstoelen (tweede helft 18de eeuw), een koorgestoelte (eind 18de eeuw) en een classicistische kansel (1770). In het koor zijn schilderijen en barokbeelden aanwezig.

De klooster- en de dienstgebouwen werden in de 19de eeuw deels afgebroken, deels verbouwd tot privé-woningen. Van de abdij zijn bewaard: overblijfselen van de kloostergang in de tuin, het hoofdgebouw in classicistische barok, het streng classicistische abtskwartier, het oude abtskwartier in tradionele stijl, een prieel en een moestuin, een 17de-eeuws landbouwgedeelte, 18de-eeuwse aanhorigheden, een wagenhuis uit 1761 (nu woningen), de noorderpoort, de westerpoort en de portierswoning.
Op het kerkhof zijn onder meer J. Alberdingk-thijm en E. Vliebergh begraven.

De kerk is open op zondag van 9u-18u (behalve tijdens misvieringen). De abdijsite is doorlopend open.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Openingsuren :
zo van 09:00 tot 18:00 (niet op ma, di, woe, do, vrij, za)
Abdij van Vlierbeek
Abdij Vlierbeek 2
3010 Kessel-Lo
breng me hierheen