DOMEIN DE RENESSE
OOSTMALLE • KASTEEL DE RENESSE
In 1542 vatte de bouw aan van dit grootse kasteel op de ruïnes van een middeleeuwse burcht. Bij een restauratie in 1830 in opdracht van burggraaf du Bus de Gisignies bleven de 15de-eeuwse rondbouw, de 16de-eeuwse westvleugel en de oostvleugel bewaard.
De oostvleugel werd uitgebreid met een ingang, een toren en een ridderzaal. De beoogde symmetrische uitbouw van de westvleugel bleef echter steken bij de funderingen. Deze vleugel werd beschadigd in W.O.II.
Het kasteel werd in 1983 aangekocht door de gemeente, die de restauratie aanvatte van het dak, de ingangspartij uit 1920 en de overgangszone tussen de oost- en westvleugel. De restauratie van de beschadigde westvleugel is in voorbereiding. Momenteel wordt het gebouw voor culturele doeleinden opengesteld. Het interieur bewaart verschillende kleurrijke kamers in neo- en empirestijlen.

Elke zondag gratis toegang
van 13 tot 18 uur.
Rondleiding met gids
om 15:00 uur.

PARK
Het park (60 hectare) en de vijver werden aangelegd in 1830. Er zijn merkwaardige boomsoorten. Het voormalig koetshuis is ingericht als cafetaria. Op de parking van het kasteeldomein kan je een keuze maken tussen twee bewegwijzerde wandelpaden: het Wolfkapelpad (5 km) en het De Renesse-Salphenpad (11 km).

Bron: UiTinVlaanderen.be

Openingsuren :
MA
DI
WO
DO
VR
ZA
ZO

Altijd open
Domein de Renesse
Lierselei 30
2390 Oostmalle
breng me hierheen